Als je een website wilt laten maken, heb je niet alleen kosten voor het bouwen van de website, maar ook voor het onderhoud en de hosting ervan. Dit kan voor sommige mensen verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof je voor iets betaalt dat je al hebt gekocht. In dit artikel gaan we in op waarom je maandelijkse kosten betaalt voor een website en wat je hiervoor kunt verwachten.
Wat zijn de kosten van een website?
Het bouwen van een website is niet alleen een kwestie van het maken van een mooie lay-out en het toevoegen van inhoud. Ook nadat je website af is en live staat zijn er een aantal kostenposten waar je rekening mee dient te houden. Die leggen we hieronder voor je uit.
Domeinnaam en hosting
Een van de belangrijkste kostenposten bij het maken van een website zijn de domeinnaam en de hosting. Een domeinnaam is het adres waarop je website te bereiken is, zoals jouwbedrijf.nl. Dit moet je jaarlijks verlengen en kan variëren in prijs, afhankelijk van de extensie (.com is duurder dan .nl).
Hosting is de ruimte die je huurt op een server om je website op te slaan. Je website gebruikt een stukje ruimte op een computer die bereikbaar is via internet. Dat noem je een webserver. Je websitebouwer betaalt licentiekosten voor de software die op die webserver staat. Dat is software die jouw website aan bezoekers ‘serveert’ (vandaar de naam ‘webserver’), maar ook beveiligingssoftware zoals een virusscanner en een firewall. Deze kosten kunnen per website verschillen en zijn afhankelijk van het platform, de grootte en complexiteit van de website..
Onderhoud en beveiliging
Als je website eenmaal online is, is onderhoud en beveiliging belangrijk. Dit betekent dat je regelmatig updates dient uit te voeren voor de software en plug-ins, zodat de website goed blijft werken. Er kunnen namelijk kwetsbaarheden in software of plug-ins ontstaan, waarmee hackers toegang tot jouw website kunnen krijgen.
Daarnaast zijn regelmatige back-ups van je website aanbevolen, zodat je deze kunt herstellen als er iets misgaat. Beveiliging is ook belangrijk om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je website en gegevens stelen. Bij Jamilo nemen wij dit allemaal voor je uit handen binnen de maandelijkse kosten!
Content management systeem (CMS)
Een content management systeem (CMS) is software die je gebruikt om je website te beheren. Een CMS wordt ook wel een beheersysteem genoemd. Bekende voorbeelden zijn WordPress, Joomla en Umbraco. Wij hebben ons eigen CMS: Jamilo CMS! Het voordeel van een goed CMS is dat het gemakkelijk te gebruiken is en je geen kennis van coderen nodig hebt om de website te beheren. Je betaalt binnen de maandelijkse kosten dus ook voor het gebruik van ons CMS.
Heb je aanpassingen die je wil laten doen op je website? Dan kunnen wij dit ook voor je oppakken, bij Jamilo staan we voor persoonlijk contact en daarom zijn we te bereiken voor vragen.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Als je wilt dat je website goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google, dan zul je rekening moeten houden met zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit omvat onder andere het gebruik van zoekwoorden in de inhoud van de website en het opbouwen van backlinks. Dat zijn links van andere websites naar die van jou.
Het optimaliseren van een website voor SEO is een doorlopend proces en wij denken hierin mee door je maandelijks een update te sturen hoe jouw website presteert in zoekmachines zoals Google en we geven je tips op welke zoekwoorden jij beter kan scoren
Conclusie
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed werkt en veilig is. Daarom betaal je maandelijkse kosten voor het hosten en onderhouden van je website. Door te investeren in deze kosten kun je ervoor zorgen dat je website altijd up-to-date is en goed blijft werken.
Ben je overtuigd?
Ga dan naar deze pagina om contact op te nemen met Albert, onze CMS expert. Hij beantwoordt graag je vragen en kan een proefwebsite voor je opstellen. Zo krijg jij meteen te zien hoe mooi jouw nieuwe website kan worden!
Je kunt ook even je gegevens achterlaten en eerst onze brochure lezen.